Engels wordt weer leuk met deze leertips!

‘Hoe help ik mijn kind met Engels?’ Een vraag die ik als docent vaak van ouders kreeg en die ouders van leerlingen die ik begeleid me ook regelmatig stellen. In dit artikel geef ik mijn twee toptips voor extra motivatie bij het vak Engels.

Wil je meer informatie over hoe ik jouw kind kan helpen met Engels? Klik op onderstaande button.


Engels is een prachtige taal; de rijke woordenschat, de zangerige intonatie van de Britten, de prachtige gedichten van bijvoorbeeld Wordsworth! (https://nl.wikipedia.org/wiki/I_Wandered_Lonely_as_a_Cloud, voor de liefhebber.) Ik houd er allemaal van! Maar voor sommige leerlingen is dit niet het geval. Vooral wanneer je van nature niet talig bent kan Engels een obstakel vormen. Het leren is lastig en lage cijfers zorgen voor een negatieve kijk op het vak in zijn geheel. Als voormalig docent Engels breekt dit mijn hart. Wat zou ik alle leerlingen van Nederland graag willen inspireren om de schoonheid van deze prachtige taal te omarmen! Omdat dat waarschijnlijk niet heel snel zal gebeuren (iets met haalbare doelen stellen ;)) wil ik in dit artikel twee praktische, direct hanteerbare tips geven waarmee jij je kind kunt helpen bij Engels. Door het inzetten van deze leertips zal jouw kind extra motivatie hebben voor dit, in mijn ogen, prachtige vak!

Tip 1: Engels leren door er veel mee in aanraking te komen

Eén van de leukste en beste manieren om op de lange termijn beter te worden in Engels is door er veel naar te luisteren en het vaak te lezen. Het leren van een taal doe je niet door middel van een stappenplan, het is eerder een organisch proces waarbij verschillende ervaring en blootstelling aan verschillende soorten taalbronnen de taalvaardigheid opbouwen. Dus wil je je kind helpen bij Engels dan is het belangrijk om hem/haar te helpen bij het zoeken naar leuk lees- en luistermateriaal.

Door veel met Engels in aanraking te komen stimuleer je het leerproces

Dit klinkt misschien als een hele taak maar is al zo simpel als bijvoorbeeld een favoriete Engelse serie of film te laten kijken met de Engelse ondertiteling aan in plaats van de Nederlandse ondertiteling. Hierbij is de factor lees- en/of luisterplezier van groot belang. Niet alleen zal je kind gemotiveerder zijn om met het materiaal aan de slag te gaan wanneer het onderwerp hem/haar aanspreekt, het draagt ook bij aan een positievere kijk op de taal in zijn geheel.

Om het leerproces te stimuleren kun je met je kind in gesprek over wat ze luisteren of lezen. Was het interessant, heb je er wat van geleerd, was je het met alles eens of niet? Hierdoor kun je zien of ze het materiaal hebben begrepen zonder dat je hen het gevoel geeft ze te overhoren.

Hieronder een aantal voorbeelden van geschikt materiaal voor dit doel:

  • Heeft je kind een favoriete serie of film op bijvoorbeeld Netflix? Laat je kind de serie nog een keer kijken maar dan met de Engelse ondertiteling aan.
  • Ga samen met je zoon of dochter op zoek naar Engelstalige vloggers op Youtube die hem/haar aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan Nikkie tutorials of korte bakfilmpjes van Nadiya op de BBC (zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=RbX3xhzzkE4) Laat ze hier regelmatig een filmpje van kijken.
  • Schaf een Engelstalig tijdschrift aan over een onderwerp dat hij/zij leuk vindt, zoals een voetbaltijdschrift of één over vissen en laat je kind hier uit lezen.
  • Laat je zoon/dochter eens iets bakken van een Engelstalig recept. Dat is dubbele winst! (Mits het eindproduct geslaagd is ;)).
Leer Engels door een Engels recept te volgen

Tip 2: Help je kind bij Engels door ze een leerprogramma met luisterfunctie te laten gebruiken

Zoals ik al aangaf is leren een organisch proces. Dit betekent ook dat de bij de meest effectieve manier van leren verschillende zintuigen worden aangeboord, zoals zicht, tast (schrijven) en gehoor. Vooral het horen van de termen kan helpen om deze beter te kunnen verwerken. Dit geldt zeker voor leerlingen die van zichzelf niet talig zijn. Het klassieke stampwerk is voor hen niet geschikt om termen te kunnen onthouden, laat staan toepassen. Daarom ben ik een enorme fan van programma’s zoals Quizlet (maar ook WRTS of wellicht andere, bij mij nog onbekend programma’s, kunnen dit ook). In Quizlet (www.quizlet.com) kun je lijsten maken met woorden en/of zinnen. Vervolgens maakt het programma flashcards waarmee je kunt leren. Het fijne van deze digitale flashcards is de luisterfunctie. Door rechts bovenin op het luidspreker icoontje te klikken wordt het woord uitgesproken. Ook het toevoegen van een plaatje kan helpen om de woorden te leren, maar wellicht dat ik daar in een andere blog nog eens op terugkom (daar is namelijk ook veel over te vertellen :)).

Luisteren als leerstrategie

Help je kind bij Engels door ze deze vier stappen te laten zetten:

  • Lees het woord
  • Luister naar het woord (Via de uitspraak-functie.)
  • Zeg het woord hardop (Geen gêne! Dit is ook een belangrijke stap in het leerproces omdat je kind op deze manier zich de taal eigen maakt.)
  • Schrijf het woord op (Ja, schrijven is nog steeds een hele belangrijke stap in het leerproces!)

Bottom line: Meer plezier is effectiever

Waar het mij om gaat bij deze twee tips is vooral dat je kind (hopelijk) meer plezier zal gaan ervaren bij het leren. Ten eerste doordat hij dingen doet die hem/haar interesseren (kijken van interessant Youtube materiaal) en ten tweede, en niet het onbelangrijkste, doordat hij/zij zal merken dat een ander aanpak werkt en het begrip van de taal groeit!

Leren weer  leuk

Ik hoop dat deze tips jou op weg hebben geholpen. Wil je meer informatie of ben je benieuwd wat ik voor jouw kind kan betekenen? Stuur een berichtje naar info@bloom-leerbegeleiding.nl en ik neem contact met je op!

2 reacties

Geef een reactie