Begrijpend lezen weer leuk! Praktische tips.

Ouders vragen mij vaak: ‘hoe help ik mijn kind bij begrijpend lezen?’ Nu de cito toetsen weer voor de deur staan zal dit ook bij menig ouder weer ‘top-of-mind’ zijn. Maar al eerder schreef ik er een post over op mijn Instagram pagina, want het blijft een interessant onderwerp ongeacht de tijd van het jaar. In deze blog wil ik dieper op dit onderwerp ingaan en een aantal praktische tips geven.

Tip 1: Lees veel en vaak.

Lees veel en vaak, lezen is leuk!

Het eerste, en wat mij betreft het beste, dat je kan doen om je kind te helpen bij begrijpend lezen is hem/haar veel te laten lezen, oftewel leesmeters maken. Begrijpend lezen verbetert alleen door veel oefening en dit bereik je door veel te lezen. Ik geef ouders altijd de tip mee om hun kind minimaal 15 minuten per dag te laten lezen. Wanneer je kind dit doet komt het per week toch al gauw aan zo’n uur en drie kwartier per week. Dat zijn mooie leesuurtjes! Dit kwartier lezen komt dan wel bovenop het lezen dat je zoon of dochter al op school doet natuurlijk.

Tip 2: Begrijpend lezen is lezen wat je leuk vindt!

Lezen verreikt ook je fantasie.

Bij het horen van de term ‘begrijpend lezen’ krijgen veel mensen allemaal negatief associaties, maar eigenlijk wil de term niets meer zeggen dan: ‘begrijpen wat je leest’. De beste manier om jezelf te oefenen in het begrijpen van wat je leest is door dingen te lezen die je interesseren. Het is natuurlijk logisch dat je meer je best zult doen om iets wat je leest ook daadwerkelijk te begrijpen wanneer het over een onderwerp gaat dat jij leuk vindt. Zo werkt dat ook bij je kinderen. Laat ze dus vooral ontdekken wat ze leuk vinden om te lezen.

Dit hoeven niet alleen fictie boeken te zijn maar kunnen ook informatieve boeken zijn. Houdt jouw kind bijvoorbeeld erg van autosport, laat hem eens een boek lezen dat daarover gaat, of wellicht een biografie over Max Verstappen. Door te lezen wat je zoon of dochter leuk vindt zal de eerste tip ook meteen zonder morren worden gehaald. Wie weet blijven ze wel zo enorm aan het boek gekluisterd dat de tijd vliegt en de leesuurtjes daarmee ook meteen vermeerderen! Ik zeg win win!

Tip 3: Help je kind door te praten over wat hij leest.

Door met elkaar te praten over wat je leest kun je je kind helpen bij het begrijpen wat er gelezen is. Stel je kind vragen zoals: Waar gaat het boek over? wat gebeurde er in dat hoofdstuk? Maar ook vragen als: Wie vind je het leukste hoofdpersoon of wie zou jij graag willen zijn? Door te praten over wat gelezen is leert je kind om dat wat hij leest te verwoorden en te begrijpen. Ook helpt dit enorm bij mijn laatste tip, namelijk het laten zien dat lezen leuk is!

Tip 4: Laat zien dat lezen leuk is!

Lees zelf en laat zien dat lezen leuk is!

Als je je kinderen enthousiast wil maken voor lezen is het belangrijk dat ze zien dat lezen leuk is. Wanneer jij als ouder zelf ook leest en laat zien dat je daarvan geniet gaat daar een enorme positieve kracht vanuit. Toen ik zelf jong was zag ik mijn moeder alle Agatha Christie’s (Poirot en Miss Marple) verslinden en dat maakte mij nieuwsgierig. Als gevolg heb ik ook zowat alle Agatha Christie’s op de planeet gelezen en daar enorm van genoten! Het leesenthousiasme van mijn moeder heeft een enorm positief effect gehad op mijn leesgedrag en mijn leesplezier. De strekking van mijn post op Instagram was dan ook: Zien lezen doet lezen! Laat je kinderen vanaf jonge leeftijd merken dat lezen leuk is en je geeft ze een een positieve stimulans om zelf ook een boek op te pakken!

Bonustip: Vraag of je de toets begrijpend lezen samen met je kind in mag zien.

De bovenstaande tips helpen enorm bij het begrijpend lezen, maar de groei van begrijpend lezen neemt tijd in beslag. Er is geen trucje om begrijpend lezen beter te kunnen. Het is een vaardigheid die je moet oefenen. ‘Maar hoe kan ik mijn kind dan helpen om beter te presteren op de toets?’, zul je je misschien afvragen. Mijn advies is om aan de leerkracht te vragen of je de toets van begrijpend lezen in mag zien en door mag nemen met je kind. Vaak helpt het kinderen al om bij toetsen geconcentreerder te werk te gaan en logisch na te denken bij het beantwoorden van vragen. Of deze zaken kunnen helpen bij de toetsen op school kun je goed zien wanneer je de toets met je kind nabespreekt. Wellicht zijn daar al wat punten te behalen die meteen succes opleveren en je kind een boost geven!

Mocht je hulp willen bij het begrijpend lezen van je kind, ik help graag. Ik heb al veel kinderen op weg geholpen met begrijpend lezen en help ook graag jouw kind om te laten zien wat hij of zij kan!