Nu de Corona crisis ook ons land heeft bereikt liggen bijna alle openbare gelegenheden plat. We kunnen niet meer naar ons favoriete restaurantje en ook de scholen zijn gesloten. Dat laatste is nogal een ding, want tja, het onderwijs moet wel gewoon doorgaan, aldus de schoolbesturen. Je ziet nu dat alle scholen naarstig zijn overgestapt op online lesgeven. Er worden filmpjes gemaakt (flipping the classroom), er worden online klassenvergaderingen gehouden, er worden online quizzen gemaakt. Maar ja, of de kids dat online onderwijs ook echt met aandacht volgen, daar moeten de ouders nu op toezien. Bovendien zijn de ouders nu het eerste aanspreekpunt wanneer en kind vastloopt en het niet meer weet. En dat kan best wel stressvol zijn, als ik zo de ouders om mij heen hoor! Dus hier een paar tips om het thuisonderwijs leuk te houden.
Maak een dagplanning
Ik ben vast niet de eerste persoon met deze tip en ik denk dat ik ook niet de laatste zal zijn. Want plannen, en dus weten waar je aan toe bent, is zo belangrijk. Het zorgt voor rust bij zowel jezelf als je kids. Afhankelijk van de leeftijd kun je 2 tot 5 uur ‘werktijd’ per dag inplannen. Houd daarbij rekening dat het menselijk brein (ja, ook die van jezelf) maar 20 minuten in staat is om zich te concentreren. Verdeel de werkuurtjes dus op in stukken van 20 minuten concentratie en daarna 5 minuten pauze. Zo houd je de werkflow langer vol en zal het koordje niet te strak gespannen zijn.
Zorg in je dagplanning ook voor genoeg afwisseling. Dus niet 3 uur werktijd en dan een uur pauze, maar eerder 2 uur werktijd, een uur sportief of creatief bezig zijn en daarna weer een uur werktijd. Kijk daarin ook naar wat het best haalbaar is voor jou en je gezin. Niemand heeft baat bij een gespannen situatie, zeker niet nu de mogelijke uitlaatkleppen (sport, hangen met vrienden, muziekles, etc.) zo beperkt zijn. Maak dus een planning die zowel haalbaar als gevarieerd is.
Maak gebruik van online quizjes
Op inhoudelijk gebied kun je je kids ook helpen om de lessen wat op te vrolijken. Wellicht dat veel docenten al proberen om hun lesstof activerender te maken maar als ouder kun je zelf ook aan de slag. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo ben ik zelf enorme fan van Quizlet. Quizlet is een online tool (zowel website als app) waarmee je zelf quizjes kunt maken over allerlei soorten lesstof. Maar naast dat je zelf quizjes kunt maken kun je ook, heel handig, quizjes van anderen opzoeken en gebruiken. Je kunt daarbij gebruik maken van een uitspraakfunctie (handig voor dyslectische en taalzwakte kinderen maar ook wanneer je ergens de uitspraak niet van weet) waarbij er verschillende talen beschikbaar zijn. Ik ben fan! En met een minimale inzet heb je toch een super leuk resultaat. De kids waar ik mee werk vinden Quizlet tijd altijd super leuk, dus ik zeg: ‘hup, aan de Quizlet!’ (#nospon #justafan)
Gebruik youtube filmpjes voor uitleg
Lukt het je dochter van 10 maar niet om die moeilijke rekensom op te lossen? Blijft je puberzoon worstelen met de ‘present perfect’? Vergeet je achtste-groeper steeds hoe hij de open en gesloten lettergrepen moet spellen? Youtube is je antwoord! Het is zo gek nog niet, of het staat op Youtube. Je kunt op dit geniale platform miljoenen instructiefilmpjes vinden over talloze onderwerpen. Het voordeel is dat je de instructie terug kan spellen, stop kan zetten, langzamer of juist sneller kan afspelen. Het is dus multi-inzetbaar, geschikt voor zowel de snelle leerling als zij die nog extra uitleg of denktijd nodig hebben. Dus in plaats van dat jij zelf een strategie voor deelsommen probeert uit te leggen, laat een ander het voor je doen en zet lekker Youtube aan!
Stel haalbare doelen, en blijf ‘chill’
Deze hele situatie is voor iedereen gek en het is niet de bedoeling dat we er allemaal vermoeider uit komen dan we erin zijn gegaan. Mijn laatste tip is dus: houd je hoofd koel. Stel geen te hoge eisen aan jezelf en je kinderen. Weet dat een verandering altijd zorgt voor stress en moeite en dat het dus ook prima is wanneer jij dit ook hebt. Ga dan niet nog harder eraan trekken om het toch maar ‘goed’ te doen maar accepteer de situatie zoals die is. Gaat het een dag wat minder, laat het los! Lukt het je steeds maar niet om je dochter die deelsommen in het hoofd te krijgen, laat het los! Heeft je puberzoon zijn huiswerk niet af, laat het los! Ik hoor uit verschillende onderwijshoeken dat deze ‘quarantaine’ waarschijnlijk wel zal zorgen voor een onderwijsachterstand, maar dat de meeste kinderen dit gewoon weer kunnen inhalen als de scholen weer open gaan. Dat is waar docenten voor zijn opgeleid en dat is zeker wat ze zullen doen. Probeer in plaats van teveel op het leren te focussen, juist nu te genieten van de tijd die je samen hebt. Zoals een bekende blogger hoorde zeggen in een van haar Insta stories: Meer lachen en knuffelen. Ik kan het er alleen maar mee eens zijn.
Mocht je je toch zorgen maken om de voortgang van je zoon of dochter. Ik help graag! Je kunt altijd contact met mij opnemen en dan kijken we samen hoe ik jullie kan helpen.
Stay safe!
Liefs Idelet